CategoriesMinimartieni

Vitaminele pentru copii: importanță, surse și principalele tipuri

Pentru o dezvoltare armonioasă, copiii au nevoie de anumite vitamine și minerale, care, de obicei, se obțin din alimentație. Există și situații când este nevoie de suplimente alimentare care au rolul de a corecta carențele de vitamine. Află mai departe care vitaminele cele mai importante și de unde pot fi obținute!

Pe măsură ce copiii cresc, este important să le oferim suficiente vitamine și minerale, pentru ca ei să aibă un organism sănătos. Majoritatea copiilor își iau necesarul de vitamine dintr-o dietă echilibrată, dar, atunci când există un deficit de vitamine, ei pot avea nevoie de suplimente alimentare. Află mai departe care sunt principalele tipuri de vitamine pentru copii, precum și informații despre rolul și sursele acestora.

Ce rol au vitaminele pentru copii

În general, atunci când copiii au un regim alimentar echilibrat și sănătos, își iau necesarul de vitamine din hrană, însă, în unele situații, pot apărea anumite deficiențe care impun luarea unor suplimente. Potrivit www.healthline.com, câteva situații în care copilii au nevoie să ia suplimente de vitamine și minerale sunt:

  • urmează un regim vegetarian sau vegan
  • au o afecțiune care afectează absorbția sau crește nevoia de nutrienți, cum ar fi boala celiacă, fibroza chistică sau cancer
  • au suferit o operație care i-au afectat intestinele sau stomacul
  • sunt foarte pretențioși la mâncare

Sursa menționată arată că în cazul copiilor al căror regim alimentar cuprinde aproape în totalitate hrană de origine vegetală pot apărea deficiențe de calciu, fier, zinc, vitaminele B12 și D. În consecință, după efectuarea testelor privind deficiențele nutriționale, copilului îi pot fi administrate suplimente alimentare care conțin vitamine și minerale de care are nevoie. A nu corecta aceste deficiențe poate avea consecințe serioase, cum ar fi întârzierile în dezvoltare, arată www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov.

Vitaminele și mineralele ajută organismul să se dezvolte corespunzător, fiecare dintre acestea având un rol bine definit:

  • Vitamina D ajută la dezvoltarea oaselor
  • Vitamina A are beneficii pentru vedere
  • Vitamina C ajută la menținerea sănătății pielii
  • Complexul de vitamine B contribuie la funcționarea corespunzătoare a creierului și are rol în producerea de energie.

Carența de vitamine poate duce la apariția unor boli, de aceea este important ca, atunci când ele nu pot fi obținute din alimentație, să fie asigurate printr-un aport de vitamine. Suplimentele alimentare Minimarțieni, create de experți, conțin vitamine precum Zinc, D3 și C, care susțin dezvoltarea sistemului imunitar, vitalitatea și Energia.

Principalele tipuri de vitamine pentru copii

Vitamina A

Această vitamină este foarte importantă pentru vederea pe timp de noapte și, de asemenea, pentru lupta contra infecțiilor prin întărirea sistemului imunitar.

Complexul de vitamine B

Vitaminele B1, B2, B6 și B12 sunt importante pentru energie și pentru dezvoltarea de celule roșii.

Vitamina C

Este importantă pentru sănătatea țesuturilor și pentru rezistența contra infecțiilor.

Vitamina D

Este cea datorită cărora copiii au dinți și oase puternice și ajută organismul să absoarbă cantitatea de calciu de care are nevoie.

Vitamina E

Protejează celulele și țesuturile și ajută la menținerea sănătății celulelor roșii.

Vitamine și minerale recomandate pentru copii

Multivitaminele și mineralele ajută copiii să lupte împotriva răcelilor și infecțiilor. De aceea, suplimentele sunt recomandate mai ales atunci când este sesizat un deficit, care să suplinească necesarul de vitamine al unui copil. Cele mai importante vitamine și minerale de care are nevoie un copil sunt: Vitamin D, Vitamin A, Vitamin C, calciul, fierul, potasiul și zincul.

Surse de vitamine și minerale

Vitaminele și minerale se obțin, în principal, printr-o alimentație diversă și echilibrată.
Vitamina D se regăsește în peștele gras au ouă sau în unele cereale pentru micul dejun. Este însă dificilă obținerea necesarului de vitamina D doar prin alimentație, soarele fiind cea mai importantă sursă de vitamina D.
Vitamina A este importantă în special pentru copiii de vârste mici. Ea se poate obține din produse lactate, morcovi, cartofi dulci, mango, spanac sau broccoli.
Vitamina C are un rol major în funcționarea optimă a sistemului imunitar și ajută organismul să absoarbă fierul. Surse de vitamina C pot fi portocalele, kiwi, căpșunile, broccoli și roșiile.