Ți se umple inima de bucurie atunci când coboară din mașină, te ia în brațe, apoi aleargă fericit, purtând în spate ghiozdanul, către sala de clasă. Te gândești cu nostalgie la vremea în care și tu erai ca el și părinții te însoțeau la școală. Dornică să te protejeze, mama era mereu atentă să nu răcești. Parcă și acum auzi vorbele pe care ți le spunea: „Să nu-ți dai căciula jos din cap când ieși afară, pentru că s-ar putea să răcești!” La rândul tău, și tu i-ai spus asta celui mic de câteva ori înainte de a porni în drum spre școală.
Tomna este un anotimp frumos, însă este și perioada în care trebuie să facem față răcelilor. Iar în comunitate, copiii sunt mai expuși virusurilor care provoacă răceli. Pe lângă îmbrăcămintea potrivită, o imunitate puternică îl va feri pe micuțul tău de răceli. Acest articol te va ajuta să înțelegi mai bine cum poți să-i oferi copilului tău porția zilnică de sănătate, pentru a-l ajuta să crească mare și fericit.
Răcelile care vin odată cu toamna
În timpul dimineții, temperaturile sunt tot mai scăzute, iar expunerea la frig, mai ales în cazul copiilor, poate provoca răceli. Fiecare dintre noi a avut de-a face cu răcelile specifice toamnei măcar o dată în viață. Chiar dacă experții în sănătate publică le consideră ceva obișnuit, odată cu schimbarea vremii, este bine să-i ferim pe cei mici de contactul cu virusurile care provoacă răceli.
Potrivit Centrului de Control al Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii, răcelile provocate de rinovirusuri sunt cel mai des întâlnite toamna. Particulele virale se răspândesc în aer și prin suprafețe. Experții americani au specificat și care sunt cel mai des întâlnite simptome în cazul unei răceli provocate de rinovirusuri:
- Secreții nazale abundente
- Nas înfundat
- Durere de gât
- Strănut
- Tuse
Unii specialiști consideră și febra un simptom al răcelii. Însă, spre deosebire de gripă, atunci când cei mici se confruntă cu răceli, temperatura corpului nu este mai mare de 37,8 grade Celsius.
Sfaturile pe care i le dai în fiecare dimineață atunci când pleacă la școală sunt importante și arată grija pe care o ai față de micuțul tău. Cu toate acestea, virusurile care provoacă răceli sunt marea provocare pentru orice părinte, atunci când copilul său se află în comunitate. Experții americani din cadrul Centrului de Control al Bolilor (CDC) consideră că spălatul pe mâini este principala metodă prin care putem preveni răceli sau chiar și gripă. Astfel, specialiștii le recomandă tuturor adulților să-i învețe pe copii, încă de la vârste fragede, să se spele pe mâni preț de 20 de secunde. De asemenea, este foarte important să evităm să atingem ochii, nasul și gura cu mâinile neigienizate. Fața este principala poartă prin care virusurile care provoacă răceli intră în organism.
La fel de importantă este și păstrarea unei distanțe față de persoanele din jur care se confruntă cu răceli. Pentru ca nivelul de protecție să fie ridicat, este importantă dezinfectarea obiectelor atinse în mod frecvent, precum jucăriile celor mici sau clanțele ușilor. Publicații specializate în parenting, precum medicineforchildren.org, le recomandă părinților să fie foarte atenți în privința dietei micuților, mai ales în perioada răcelilor.
O dietă bazată pe legume și fructe bogate în vitamina C îi va ajuta pe copii să reziste în fața oricărei răceli. Institutul Național de Sănătate Publică al Marii Britanii (NHS) consideră importată și odihna în lupta cu orice tip de răceli specifice toamnei. De asemenea, consumul de lichide, în special sucurile naturale de fructe, pot preveni răcelile.
Copil sănătos, familie fericită
Orice problemă medicală a celui mic are impact asupra vieții întregii familii. Îți este greu atunci când vezi că strănută, îi curge nasul și spune că îl doare capul. Tocmai de aceea, este important să asculți sfaturile specialiștilor pentru a-i menține organismul sănătos și puternic. Ce-ar fi ca data viitoare când stai de vorbă cu medicul tău de familie să-i ceri sfaturi cu privire la vitaminele potrivite pentru micuțul tău? Rolul vitaminelor este de a susține buna funcționare a organismului și a sistemului imunitar. Iar în cazul copiilor, imunitatea este importantă pentru a face față oricărei răceli. Minimarțieni Proimun sprijină sistemul imunitar al copiilor și poate fi administrat în perioadele în care aceștia sunt expuși la virusuri care provoacă răceli, precum începutul anului școlar sau pe totul parcursul sezonului rece.