CategoriesMinimartieni

Sănătatea copilului în vreme de COVID-19

Sănătatea copilului în vreme de COVID-19

Sănătatea copilului în vreme de COVID-19 poate fi dificil de menținut, pentru că provocările nu se rezumă doar la cele de natură fizică. Pentru că intuim cât de dificilă poate fi această perioadă pentru părinți sau orice persoană care are în grijă un copil, în rândurile următoare oferim sfaturi de prevenție a contractării coronavirusului sau afecțiunilor în general, cât și recomandări pentru a menține un spirit pozitiv în familie.

Impactul COVID-19 asupra copiilor

Pandemia globală de coronavirus a afectat copiii atât în mod direct, cât și indirect. Dincolo de posibila contractare a virusului, pandemia a afectat și bunăstarea socială, emoțională și mentală a micuților. Traumele cu care se confruntă în acest stadiu de dezvoltare îi pot afecta în continuare pe parcursul vieții lor. Pentru a înțelege mai bine cum vă puteți ajuta copilul, mai întâi trebuie să identificați provocările cu care se confruntă el în această perioadă:

  • Schimbări în rutina lui (de exemplu, nevoia de a se distanța fizic de bunici, rude, prieteni);
  • Pauze în continuitatea învățării (de exemplu, medii virtuale de învățare, acces la tehnologie și probleme de conectivitate);
  • Evenimente semnificative de viață ratate (de exemplu, petrecerea de sfârșit de an, sărbători, planuri de vacanță, zile de naștere);
  • Sentimente de nesiguranță (de exemplu, insecuritate în propria locuință, expunere crescută la violență în mediul online, teama ca virusul să afecteze membrii familiei și incertitudine pentru viitor).

Cum menții sănătatea copilului în pandemie

În întreaga lume, pandemia de coronavirus a generat modificări în stilul de viață al omenirii. Chiar dacă a început vaccinarea în masă, stările de nesiguranță, anxietatea sau chiar depresia sunt probleme cu care ne confrutăm în continuare. Însă în ceea ce-i privește pe copii, efectele sunt cu atât mai serioase, întrucât aceștia sunt fragili și în plin proces de dezvoltare. Distanțarea fizică, izolarea, închiderea grădinițelor și școlilor, tensiunea din cadrul familiei din diverse motive (teamă de a contracta virusul, un membru bolnav al familiei, pierderea locului de muncă etc.) îi pot face pe copii să se simtă mai izolați, mai anxioși, mai temători și mai nesiguri. Pentru a veni în ajutorul părinților care se confruntă cu provocările pandemiei în cadrul familiei, cu impact psihic și emoțional în special asupra copiilor, am conceput acest kit de recomandări. Dragi părinți, vă aducem la cunoștință resurse și idei pentru a vă ajuta copiii să înțeleagă coronavirusul, provocările pe care le aduce lumii lor și ce se poate face pentru a-i proteja.

Igiena mâinilor – Învățați-vă copilul să se spele pe mâini cu apă și săpun timp de 20 de secunde. Pentru a avea succes, apelați la puterea exemplului sau la diferite videoclipuri animate de pe YouTube, care îi învață cum să-și spele corect mâinile într-un mod atrăgător pentru ei. Dacă apa și săpunul nu sunt disponibile, utilizați un dezinfectant pentru mâini care conține cel puțin 60% alcool.

Purtarea măștii de protecție – Asigurați-vă că toți membrii familiei poartă o mască (în cazul copiilor, dacă au vârsta de peste 5 ani) când sunt în public și când se află în preajma persoanelor care nu fac parte din familie. Asigurați-vă că copilul dumneavoastră își poartă masca de protecție corect și în siguranță. Unora dintre copii li se pare dificil să poarte o mască. Dacă copilului tău i se pare dificil, poți lua în considerare alternative.

Alimentația sănătoasă – Poate cea mai la însemână metodă de a preveni posibilele afecțiuni este alimentația sănătoasă. Consumul bogat de fructe și legume proaspete asigură vitaminele și mineralele necesare bunei funcționări a organismului.

Sportul – Activitatea fizică regulată nu doar că-i asigură un sistem imunitar mai puternic copilului tău, dar îi îmbunătățește și starea psihică. Fie că este vorba de plimbări în parc sau scurte antrenamente acasă, găsiți modalități prin care activitatea fizică face parte din viața copilului vostru. Oferiți-i un exemplu pozitiv conducând voi înșivă un stil de viață activ și făcând din activitatea fizică o parte a rutinei zilnice a familiei.

Conectare socială – Ajutați-vă copilul să rămână conectat social. Distanțarea socială este dificilă pentru toată lumea, însă cu atât mai mult pentru copii, care se află în plină dezvoltare social-emoțională. Permiteți-i copilului să discute la telefon sau pe chat video cu prietenii lui sau rude de care îi este dor. Mai mult, dacă părinții celorlalți copii sunt de acord, le puteți organiza o petrecere în pijamale, în cadrul căreia micuții se reconectează și cultivă sentimente pozitive.

Comunicarea – esențială oricând, dar mai ales acum

Sportul, alimentația și odihna sunt esențiale. Însă nu uita să comunici cu copilul tău, să-i traduci în termenii săi situația, să te deschizi în fața lui și să îl determini și pe el să facă același lucru cu tine. Oricât de nesigure sau stranii ar fi vremurile pe care le trăim, o familie unită poate trece peste orice obstacol. Copiii sunt mai inteligenți decât ați crede, așa că nu-i subestimați! Oricum vor înțelege că ceva nu este în regulă. Tocmai de aceea, este mai bine să i se explice situația de către părinte. (pe care, fie vorba între noi, îl va vedea mereu ca pe un supererou 😉)