CategoriesMinimartieni

Cum îți motivezi copilul să te ajute la treburile casnice

Copiii nu găsesc aceeași motivație de a face curat precum adulții, de aceea, de multe ori, sunt greu de convins când vine vorba de a oferi ajutor la treburile casei. Totuși, este important ca ei să se implice în aceste activități ce le vor dezvolta simțul responsabilității față de spațiul în care locuiesc. 

Iată ce poți face pentru a-ți motiva copilul să te ajute la activitățile casnice!

1. Arată-i că ai nevoie de ajutorul lui

Atunci când încerci să îți determini copilul să spele vasele, de exemplu, îi poți spune că ai nevoie de ajutorul lui și că, dacă va face acest lucru, va fi „salvatorul“ tău. Potrivit unui studiu publicat în Live Science, cercetătorii au descoperit că a-i acorda un titlu atunci când îndeplinește o sarcină va sublinia faptul că e un copil bun, iar el se va identifica cu această calitate acordată.

2. Creează-i o rutină

Cere-i în mod constant copilului să te ajute la trenurile casnice. Astfel, poți să îi ceri să șteargă praful la câteva zile, iar această activitate va fi percepută ulterior ca o rutină. Apoi, încearcă să schimbi cerințele din când în când, ținând cont de vârsta și abilitățile copilului.

3. Oferă-i puterea exemplului

Înainte de a-i cere ajutorul, arată-i cum îndeplinești sarcina respectivă. De pildă, dacă îi rogi să aspire sau să strângă masa, e important să vadă cum faci tu aceste lucruri, iar el va învăța de la tine. De asemenea, oferă-i ajutorul dacă nu se descurcă! Astfel, va ști că faceți o echipă și va învăța mai repede.

4. Amintește-i ce are de făcut!

Chiar și atunci când o anumită sarcină intră în rutină, îi poți reaminti din când copilului că trebuie să facă acel lucru. Copiii pot uita sau pot evita să ducă la capăt ceea ce i-ai rugat.

5. Nu uita să îl lauzi!

Arată-i copilului că apreciezi ajutorul lui și spune-i că a făcut o treabă excelentă! El se va simți încurajat și se va bucura că implicarea lui contează.

Pentru a-i oferi un plus de energie copilului tău, îți recomandăm multivitaminele Minimarțieni Gummy, cu soc sau echinacea.