Copiii ar trebui să aibă cel puțin o oră pe zi de activitate fizică de nivel moderat-intens – mers pe jos sau alergat, practicarea diferitelor sporturi -, potrivit recomandărilor specialiștilor. În timpul sezonului rece, timpul alocat mișcării scade, arată un studiu realizat de cercetătorii din cadrul Universității Cambridge. Potrivit acestora, cel mai scăzut nivel de activitate în rândul copiilor se înregistrează în special în weekend-urile din timpul iernii. Acest fapt este determinat de contextul școlar (vacanța), precum și de temperaturile scăzute, care descurajează activitățile în aer liber. Lipsa de activitate fizică a copiilor poate fi unul dintre motivele pentru care nivelul de energie al acestora este mai scăzut iarna. Iată ce poți face pentru a-i oferi copilului tău mai multă energie în timpul sezonului rece!
Încurajează-l să facă mișcare!
California Childcare Health Program arată că activitățile fizice desfășurate în timpul iernii le oferă copiilor un echilibru între joacă și rutină, dar și posibilitatea de a-și dezvolta abilitățile motorii. Perioadele prelungite de inactivitate fizică nu sunt benefice pentru dezvoltarea musculară a copiilor. În plus, mișcarea stimulează și sistemul imunitar, iar un sistem imunitar puternic le va oferi protecție în fața răcelilor. Astfel, îl poți înscrie într-un club sportiv, dacă este pasionat de un anumit sport, și, pe lângă boost-ul de energie de care va avea parte, poate chiar va face performanță!
Stimulează-i imaginația cu jocuri noi!
Copilului tău îi place să construiască lucruri? Construiește împreună cu el un fort – în casă, din diferite obiecte, sau în afara locuinței, atunci când este suficientă zăpadă. El își va putea folosi din plin imaginația și, în plus, se va distra pe cinste. Cu siguranță, va deborda de energie!
Bucurați-vă împreună de plimbări în aer liber!
Deși gripa și răceala sunt mai frecvente în anotimpul rece, nu este recomandat ca cel mic să petreacă foarte mult timp în casă. Nimic nu este mai revigorant decât aerul proaspăt, rece, de afară. În plus, riscul de a răspândi virusuri este redus afară.
Oferă-i hrană plină de nutrienți!
O contribuție importantă pentru nivelul de energie al copiilor o are hrana. Iată câteva exemple de alimente care îi vor asigura celui mic energie în sezonul rece:
- Bananele: sunt pline de fibre și conțin vitamina B6. Aceste fructe pot fi consumate ca atare sau în smoothie-uri. Într-un studiu realizat în Spania și publicat de Public Library of Science în 2012, s-a demonstrat că bananele asigură același nivel de energie precum băuturile pe care le consumă sportivii. În plus, bananele oferă un nivel mai mare de dopamină față de acele băuturi.
- Brânza: este o sursă importantă de proteine. Copiii cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani, precum și adolescenții trebuie să consume 52 de grame pe zi, arată cercetătorii din cadrul Universității Cambridge. Proteinele ajută la dezvoltarea oaselor, a mușchilor și au beneficii pentru piele și păr. Combinația potrivită de carbohidrați și brânză contribuie la un nivel optim de energie. .
- Iaurt și cereale integrale: sunt o combinație de proteine și carbohidrați care asigură în plus calciu și probiotice. Acestea din urmă contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar și la o mai bună absorbție a nutrienților, determinând în final creșterea nivelului de energie.
Pentru un plus de vitalitate, asigură-te că cel mic are parte de vitaminele necesare! Minimarțieni Gummy, jeleuri cu gust delicios de fructe, oferă energie și susțin dezvoltarea sistemului imunitar.